lauantai 9. huhtikuuta 2011

Avoin data: HS-vaalikoneen analysointi

Tarkastelin aikaisemmin HS vaalikonetietojen perusteella miten paljon mitkäkin puolueet ovat toistensa kanssa samaa mieltä. Tein datalla samankaltaisen pääkomponenttianalyysin kuin Juha Törmänen aiemmin, ja kvalitatiivisesti hyvin samankaltaisin tuloksin tarkasteltaessa puolueiden sijoittumista.

On mielenkiintoista, että kahdesta merkittävimmästä pääkomponentista näkyy selvästi kaksi trendiä ilman, että tähän matemaattiseen malliin on syötetty mitään poliittista näkemystä. Akselit ovat mielestäni vasemmisto/oikeisto ja liberaali/arvokonservatiivi. (Kuten Törmänen, jouduin myös kääntämään kuvaajaa, joten x- ja y- akselit ovat allekirjoittaneen omaa näkemystä mitä tulee kuvaajan kiertoon).





Tässä on otettu huomioon kaikki kysymykset (paitsi typerä Facebook-kaverikysymys), niin että kaikki vastausvaihtoehdot on luokiteltu erillisiksi muuttujiksi. Tämä tekee enemmän eroa ehdokkaiden välille, vaikka nämä olisivat vastanneet tietyissä kysymyksissä skaalan samaan päähän. Tämä on tutkimus on tehty oman kikkailun ilosta - itse luottaisin enemmän Törmäsen huolellisempaan tilastolliseen analyysiin.

Esimerkin vuoksi poimin Pirkanmaan Vihreiden ehdokkaiden sijoittumiset tällä akselilla.Heitä voi tarkistaa myös Törmäsen mallista täältä - valitsemalla pelkästään Vihreät ja alueeksi Pirkanmaan vaalipiiri, sekä viemällä hiiren osoittimen pallon päälle. Alla olevasta kuvasta saa isomman version klikkaamalla sitä.

Edit: Alla toinen esimerkki mitä datasta voidaan tutkia. Tässä kuvassa on isommalla symbolilla eroteltu nykyiset kansanedustajat. Katkoviivalla piirretyt kovarianssiellipsit kertovat EI-kansanedustajien hajonnan 50% luottamusvälillä ja kokoviivalla kansanedustajien vastaavan. Erot eivät ole merkittäviä, mutta ehkä hieman yllättäen kaikkien puolueiden kansanedustajat ovat omaan suuntaansa hieman radikaalimpia. Pidän eroa kuitenkin hyvin pienenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti